Hebrew - עברית

 

מה קובע את הזהות של תא, וכיצד היא משתנה? תאי גזע ביונקים נמצאים כמעט בכל רקמה של הגוף הבוגר וכמובן בתחילת ההתמיינות העוברית שם הם נותנים מוצא לכל רקמות העובר. במעבדה אנו חוקרים את הזהות הדינמית של תאי גזע- כלומר, השאלה כיצד הזהות נקבעת ונשמרת בשלבים עובריים מוקדמים (תאי גזע פלוריפוטנטיים) וכיצד היא משתנה בשלבים מאוחרים יותר של ההתמיינות העוברית וההתפתחות. 
אחד ממאפייני הזהות של תאי גזע עובריים הוא יכולתם להשתיק ביטוי של רטרו-וירוסים באמצעים אפיגנטיים.

 

wordcloud-hebrew.png

 

במעבדתי אנחנו חוקרים את האופן בו תאי גזע עובריים – תאים בעלי פוטנציאל התפתחותי רחב שעוד לא קבעו את זהותם הסופית – מנהלים את ה'דו קיום' עם רצפי הנגיף ונעזרים בהם לתפקודם התקין, בלי לאפשר לרצפים נגיפיים אלו לצאת משליטה ולערער את יציבותם הגנומית. תחום זה של מחקר שחוקר את הבקרה התאית על ביטוי גנים נקרא 'אפיגנטיקה' ובמעבדה אנחנו מפעילים שיטות אפיגנטיות שונות על מנת להבין את יכולות השליטה והריסון של התא המאחסן על הרצפים הרטרו ויראליים ואיך היכולות האלו חיוניות להתפתחות העוברית המוקדמת. 

בנוסף למנגנונים המולקולרייים שקובעים את הזהות של תאי הגזע דגמי שעתוק וסמנים אפיגנטיים, גם תנאי הסביבה יכולים להשפיע על גורל התאים. בהקשר זה אנחנו חוקרים את ההשפעה של עקת חום על תאי גזע מזנכימליים של פרה על פוטנציאל ההתמיינות שלהם. במעבדה אנחנו מגדלים ומאפיינים תאי גזע עובריים ובוגרים של פרות. למחקרים אלה משמעות יישומית בתחום של תרפיה תאית לדלקות רחם ועטין הנפוצות במשק החלב כמו גם רלוונטיות רבה לתחום של חקלאות תאית וחלבונים אלטרנטיביים, תחום שמטרתו ייצור בשר מתורבת (בשר תאים).